De sjungande svanarna

20090318-_tja4459

Nu är det sångsvanarnas tid. Helt plötsligt står det vita fåglar både här och där på åkrarna och äter vårens första spirande grönska. Ibland till brukarnas förtret, nu när dom har blivit så många på sina håll.

Sångsvanarna hör ju till de fågelarter som haft en ordentligt uppåtgående populationskurva på senare år. SOF skrev 2005 följande: ”P.g.a den intensiva jakten under 1800-talet minskade antalet sångsvanar drastiskt och fram till 1960 fanns uppskattningsvis endast 20 par kvar i nordligaste Lappland. Tack vare fridlysning och utplantering av svanar har beståndet sedan ökat kraftigt. Antalet häckande sångsvanar i dag torde vara närmare 4.000 par. ” Det är väl troligt att den siffran har stigit ytterligare sedan dess.

Detta med uppåtgående populationskurvor gäller även för en del andra större fågelarter som tidigare också hållits tillbaka av en betydande jakt. Jag tänker bland annat på grågås, trana, korp. Av dessa är det idag bara grågåsen som får jagas, medan övriga arter är fredade inom EU, eftersom de numera inte anses tåla ett jakttryck. Det kan vara intressant att veta att även grågåsen varit fredad i Sverige under lång tid. Den fridlystes 1912 då arten var på väg att utrotas.

Nu är tyvärr sanningen den att vi har en större mängd fågelarter som gått tillbaka kraftigt i vårt land. Ska man hitta en viktig orsak till detta så handlar det ofta om landskapets förändring i stort och om hur vi idag sköter om våra skogar och vårt odlingslandskap. Här är ju vägen tillbaka inte heller lika lätt ordnad som att genom ett antal myndighetsbeslut reglera en ohållbar jakt. 

Bilderna på sångsvanarna är från åkrarna väster om Kalmar i onsdags. 

20090318-_tja45541

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s