Påskharen

20090404-_tja5869-4

Den enes död är den andres bröd säger man. Under många år lyckades Öland hålla sig fri från rävskabben på grund av sitt isolerade läge. Efter att de första skabbrävarna dök upp på ön runt 2004-2005 har det inte tagit lång tid innan rävpopulationen är nere i ett minimum. Man anser att immuniteten hos djuren är låg eftersom sjukdomen inte funnits på Öland tidigare. Numera är en av de tydligaste effekterna av rävens försvinnande att det för tillfället fullkomligt kryllar av hare och annat småvilt på sina håll.  För alla harar kan väl inte bero på att det är påsk…?

Med denna bild av en liten del av den naturliga verkligheten önskar jag en glad påsk till alla er läsare. Nu dammar vi av kamerorna och försöker fånga lite påskkärringar!

Fäthare, Runsbäck på Öland. Vid gryningen den 4 april 2009.

2 thoughts on “Påskharen

  1. En skabbräv är en minsann ingen angenäm syn – vilket plågsamt lidande dessa stackars ynkliga rävar måste utstå. Nu är det ett tag sedan jag såg någon, men det är inte något man glömmer när man har sett en skabbräv.
    Vi har haft hundar som har varit smittade av rävskabb och dom mår om uttrycket tillåts verkligen skit och skulle helt klart kunna klia ihjäl sig om dom inte fick behandling !

    Jag skickar tillbaka en önskan om en riktigt Glad Påsk helg!

    Hare bra:-)

    Mvh, Jörgen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s