Överdådigt är det inte

flenört (Scrophularia nodosa)

När man ser flenörtens lilla oansenliga blomma kan man inte låta bli att undra över hur den kan ha sådan attraktionskraft hos insekterna. Hemma hos mig har ett par plantor varit flitigt besökta av både geting och humla i dag. Man skulle med tanke på följande rader som jag fann återgivna på Den virtuella floran kunna tro att det är doften eller snarare lukten som fungerar.

”Den har en nog stark och wederwärdig luckt, och ätes endast af Geten, och Bien söka dess blommor. I Norrige dricker allmogen Thee på bladen, såsom swettdrifwande i halssjuka; men Fläder Thee och Mos äro både säkrare och angenämare.”
Ur Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ av A. J. Retzius (1806)

Jag kan inte låta bli att fundera på om det inte också är så att blomman har ett helt annat utseende för de pollinerande insekterna. Kanske gömmer sig där ett hemligt budskap bara synligt i det infraröda ljusspektrat? Det skulle ju vara hemskt roligt om någon som råkar ha tillgång till IR-filter eller liknande kunde ta en bild på en flenörtsblomma så man kunde få se. Ut och leta flenört är ni snälla!

Flenört (Scrophularia nodosa), Småland, den 10 juli 2009.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s