Håller vi svenskar på att tappa vår verklighetsförankring?

skog trollskog

Vi svenskar (eller nordbor för den delen) brukar ju ofta kalla oss för ett naturälskande folk. Ur vissa synvinklar kanske detta fortfarande stämmer, men saker och ting förändras fort. Man behöver bara gå en generation tillbaka i tiden för att landa i ett Sverige där var och varannan människa hade en mer tydlig koppling till landsbygden och livet nära naturen. Var man inte själv uppvuxen på landet, så hade man åtminstone föräldrar som var det. Eller så hade man släkten kvar på landet som man med familjen om somrarna åkte och besökte. Fanns inte släkt att tillgå så hade man i varje fall det där sommartorpet som man kanske lånade eller hyrde under någon vecka.

Det var där och då man hjälpte till med höskörden, badade, fiskade och letade efter bär i skogen. Man lärde känna omgivningarna. Man hittade de där smultronställena som man sedan med välbehag tänkte tillbaka på under följande mörka vintermånader. Det var bilder, ljud och dofter som lagrades djupt i medvetandet och som på ett eller annat sätt kom att prägla oss som människor. Det var de solvarma smultronen i vägkanten som man stoppade i sig under en paus på cykelturen. Det var den fuktiga mossan i skogen som sviktade så skönt under fötterna på skogspromenaderna. Det var de torra, frasiga lavhällarna med vassa instuckna tallbarr som nakna fötter kämpade mot på vägen till stranden. En strand som bjöd på väldoft av friska uppspolade blåstångbälten eller från grönskande snår av pors, beroende på var i landet man befann sig. Kort sagt; man hade en relation till den alltid närvarande naturen. Naturen var lika självklar som, i ett annorlunda Sverige idag, en fungerande bredbandsuppkoppling är.

Numera är huvuddelen av befolkningen bosatt i större eller mindre städer. Vi fyller inte längre på samma sätt som tidigare vår vardag och vår fritid med spontana utomhusaktiviteter, utan drunknar istället i ett allt mer accelererande informationsflöde som vi stillasittande översköljs av på hemmaplan. Då spelar det mindre roll att det finns forskning som tydligt visar att vi mår bra av att vara ute i naturen och att det påverkar vår hälsa positivt. Vi har lyckats bygga upp ett mentalt eller ett praktiskt motstånd inför vår närvaro med naturen. Naturen blir bara en kuliss som man lika gärna kan ta del av på zoo, via naturfilmer på TV eller på sin höjd genom att blicka ut genom bilfönstret under någon av livets alla transportsträckor.

Det som oroar inför framtiden är att när relationen till naturen inte länge är lika självklar för en stor del av vår befolkning kommer inte heller förståelsen för att det är viktigt att bevara naturen att finnas. Samtidigt riskerar naturen att enbart bli någonting för ett fåtal frälsta, oavsett om det handlar om en i antal tynande landsortsbefolkning eller ”upplysta” naturvårdsakademiker som båda upplever sig kämpa mot en vägg av bristande förståelse för naturens värden i samhället. Det är lika olyckligt vilket som.

Men lyssna nu! Det är faktiskt så att mycket av den natur du precis läst om fortfarande finns kvar. Det finns en plats i naturen just för dig, där du kan få uppleva verkligheten. Där du kan få känna vad livet handlar om och vad det är som är nödvändigt för att just du ska kunna leva vidare. Du andas väl? Du behöver väl mat och vatten? Det är kanske inte så självklart som du tror att detta för alltid bara finns att hämta närhelst du behöver det.

Och säg mig till sist, vad har just du för skäl för att inte vistas ute i naturen?
Det är nämligen något som både du och den behöver!

Skogens själ
Trollsjön, Västergötland, den 2 juli 2009

7 reaktioner till “Håller vi svenskar på att tappa vår verklighetsförankring?

 1. Ja du Tomas det är som att läsa mina egna tankar 🙂 Kan nog skriva under på varenda stavelse tror jag. Det är sorgligt att insikten om det intima förhållande med naturen som vi har, och måste ha, håller så sakta på att vittra bort ur det kollektiva medvetandet. Inte av dumhet kanske, utan att förståelsen om dom viktiga sambanden och kretsloppen blir oviktiga för gemene man – varför ska man bry sig om naturen när det jag behöver bara finns att hämta i närmaste affär? Naturen blir en ny typ av hemsida som kan besökas vid behov.

  Moderniteten och städernas monokulturer har givit oss mycket bekväma och bra liv, men vi har också blivit lite fartblina inför det faktum att vi har en navelsträng som vi inte kan klippa av….med det där gröna och snåriga där ute…

  Jag slutar där, vill inte blogga i din blogg, men som svar på din fråga, så är naturvistelsen en form av friskvård och ett slags hemvändande för mig – hur konstigt det nu kan låta!!

  Mkt bra skrivit!

  Mvh, Jörgen

  1. Tack Jörgen. Kul att höra. Då vet vi ju var vi har varandra. 🙂
   Vi får nu bara passa oss för att bli smittade av lättja och bekvämlighet. För det finns ju så mycket natur att njuta av här framför skärmen.
   (Nu har jag fått dit rätt bild också…)

 2. Tack Tomas för ett tänkvärt inlägg. Det är lätt att drunkna i överflödet av bloggar men det här inlägget (och bloggen) är en liten ö att kravla sig upp på.

 3. Hej Tomas!

  Bra och vackert skrivet.
  Håller med dig och kan bara instämma.

  Själv född och uppvuxen på landet men, bor idag i mindre tätort. Men, beroende av natur för rekreation och allmänt välbefinnande.
  Som stressad nutidsmänniska är foto och natur en fantastiskt ventil för att lätta trycket!

  Viktigt att vi inser att vi behöver natur och bevarar den.

  Ha de! /Tomas Karlsson

 4. Mycket bra skrivet och väldigt tänkvärt.
  Jag reflekterar själv över förhållandet när jag läser dina rader. Trots att jag tror att mitt intresse för naturen ökat med åren så tillbringade jag definitivt mer tid i naturen när jag var ung.
  Mvh
  /Per

 5. Bra skrivet där Tomas… Mycket bra faktiskt… Frågan du ställde om vad man har för skäl att INTE gå ut i naturen har jag aldrig tänkt på, bara vad man HAR för skäl..

  Denna text fick mig att börja tänka och fundera. Jag tackar och bugar djupt för att jag fick ta del av dina tankar..

  mvh // Johannes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s