Existerar dokumentär naturfotografi?

TomasJärnetun20090518-_TJA2972-2

En gammal diskussion i naturfotokretsar är frågan om det verkligen existerar en sann dokumentär naturfotografi. Det finns förvisso naturbilder som är tagna i avsikt att skildra en existerande verklighet utan kryddning av några som helst förskönande detaljer. I min yrkesroll har jag exempelvis många gånger tagit bilder för minnet. Bilder vars enda syfte varit att åskådliggöra ett stycke natur eller en särskild företeelse i naturen. Ofta har det blivit vidunderligt tråkiga och platta bilder, men de har ändå som regel fyllt sitt syfte.

Men trots att dessa bilder kan ha ambitionen att vara dokumentära är de likafullt bara mina egna tolkningar av omvärlden. Det är ju jag som håller i avtryckaren som också bestämmer när och hur bilden ska tas. Jag väljer utsnitt och brännvidd, vad som ska synas och inte minst vad som inte ska synas. I den meningen kan en bild aldrig sägas vara helt och hållet objektiv. Dokumentärt eller artistiskt, båda är lika mycket en subjektiv framställning av något fotografen vill visa. För vii färgar ju alltid våra bilder med egna perspektiv, och det gäller fotografen vid fotograferingsögonblicket lika mycket som betraktaren som tolkar bildens innehåll. Mycket beror på att vi människor har en fantastisk förmåga att fylla på med information som inte finns i de intryck som når vår hjärna. Detta är något som sker helt i vårt undermedvetna och resultatet blir en tolkning som är högst personlig och byggd på de tidigare erfarenheter individen har.

Min bild här ovan är vald för att exemplifiera rubrikens frågeställning. Det råkar vara en landskapsbild som jag tycker om, tagen i skogen hemmavid. De raka trädstammarna som nu framträder mer eller mindre tydligt i dimman under denna sena kväll fyller mig med en viss stämning varje gång jag ser på dem. Samtidigt är det en bild som inte nödvändigtvis ger betraktaren hela sanningen. Går man 50 meter längre fram, nedför slänten som man kan ana mellan träden, kommer man fram till den lilla ån där jag tagit så många bilder under senare år. Så långt allt väl – kunskapen om att det förhåller sig så påverkar inte uttolkningen av bilden i någon större utsträckning. Men det är samtidigt så att bakom min rygg ligger pulkabacken – en hopskrapad jordhög på en gammal åker som nu i övrigt fylls av villor. Granarna, ekarna och björkarna är alla unga och troligen den första generationen i ett relativt hårt tuktat skogsparti. Jag tog bilden från en position på elljusspåret som också passerar till höger, strax utanför bildrutan. Om bara några minuter tänds lamporna och börjar sprida sitt natriumgula sken. Såg ni det? Gjorde det något att jag berättade det?

Vill man avslutningsvis hårdra resonemanget är slutsatsen klar; det är omöjligt att skapa sant dokumentära bilder! Men jag tycker vi ska fortsätta sprida våra alldeles egna personliga uttolkningar.

Skogen. Trekanten, Småland, den 18 maj 2009.

Annonser

4 thoughts on “Existerar dokumentär naturfotografi?

 1. Håller med dig till fullo, ja det om att ” vi ska fortsätta sprida våra alldeles egna personliga uttolkningar”….å det var banne mig något av det mest förnuftiga jag läst om detta med sanna dokumentära bilder vare sig det gäller natur eller andra motiv…

  /Mona

 2. Är inte ALLT som sägs vara dokumentärt egentligen också en personlig tolkning? Jag menar att det inte finns något motsägelsefullt mellan att skildra något dokumentärt och att göra en personlig tolkning av det man ser. Det gäller väl såväl Sune Jonssons klassiska skildringar av livet på landsbygden, Claes Grundstens majestätiska fjällandskap, Mattias Klums bilder på asiatiska lejon eller din bild här ovan. Vill man plocka bort den personliga tolkningen får man nog plocka bort fotografen också.

  Jag tror att man kan vara både objektiv och personlig. Du väljer att visa något som det är, men väljer ditt eget utsnitt osv.

 3. Det finns något problematiskt med att se fotografin som något slags sanningsvittne av tillvaron. För vi ska paketera något så tredimensionellt som naturen till en tvådimensionell liten ruta, vi gör likaså alltid våra val och värderingar som fotografer – med olika brännvidder, skärpedjup, utsnitt och vitbalanser mm så omformar vi och skapar, eller man kanske ska säga förvanskar verkligheten, bilden är alltid en illusion av det som den avbildar. Och hur skulle nu en stillbild kunna var en exakt avbild av tillvaron som är allt annat än still… Men jag ser inget problematiskt i detta egentligen, det finns en tro att man kan vara objektiv i sin iver att dokumentera naturen eller verkligheten. Men då har man förstått att man också nyskapar något med bilden – för bilden är inte bara en avbild utan den har också en egen existens som lever sitt eget lilla liv hos betraktaren. Och det är väl där som det fina med fotografi ligger – att det inte bara avbildar, utan det bifogar också personlig värdering i sin gestaltning. Det dokumenterar inte endast, utan det skapar också ett mervärde, och det är fotografens avtryck i bilden som bildar mervärdet och gör det till en högst personlig handling och då uppstår det livsviktiga som kallas: kommunikation mellan fotograf och betraktare.

  Ursäkta att de blev lite långt… 😉

  Mvh, Jörgen

 4. Tack för er fina respons Mona, Nic och Jörgen.
  Vi är ju alla helt överens om att det är de verkligt personliga bilderna vi vill åt. Just därför är jag fullt medveten om att jag spetsat till resonemanget en smula när jag antyder att det finns något oförenligt mellan det strikt dokumentära och det personliga. För visst är det som ni skriver att fotografin som sådan inte består av något annat än våra personliga tolkningar och värderingar. Men är bara alla medvetna om det så…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s