Hur ser ni på världen?

TomasJärnetun20090924-_TJA6874-2

Ser ni ljuset på himlen?
Eller ser ni bara de mörka trädstammarna?

Ser ni en skövlad skog?
Eller ser ni naturvårdshänsyn?

Ser ni fem individer som inte längre finns?
Eller ser ni livsutrymme för fler?

Ser ni slutet?
Eller ser ni en början?

Hur ser ni på min bild?
Hur ser ni på världen?

Döda tallar. Harbymo, Småland, den 24 september 2009.

13 reaktioner till “Hur ser ni på världen?

 1. Intressant fråga. Bilden skulle lika gärna kunna användas för att illustrera skogsdöd som naturvård. Innehållet är för mig tydligt förknippad med liv, naturvård, mångfald osv. Men färgskalan (snarare bristen på färg) och de mörka siluetterna ger ändå en viss allvarsam tyngd till bilden. Något som för mig står i kontrast mot bildens övriga innehåll.

  Just därför tycker jag att det passar väldigt bra med de olika frågorna du ställer. Lite ”glaset halvtomt/halvfullt” fråga!

  Mina svar:
  -Mörka trädstammar, naturvårdshänsyn, livsutrymme för fler, början.

 2. För mig illustrerar bilden naturvård. Men jag jobbar en hel del med de stora skogsföretagen – så jag kanske inte är rätt person att fråga.
  Ett kalhygge för allmänheten verkar vara en katastrof. Fast egentligen är det ju början på något nytt. Återväxten av skog är ju större en det vi tar ner.
  – ser även en grafiskt tilltalande bild!!!

  /Mats

 3. Spännande bild Tomas, jag ser nog mest torra träd, MEN också möjligheten till nytt liv t.ex inflyttningen av hackspettar .. kanske …annars tycker jag generellt att hyggen är en styggelse, fullt, man kan inte gå där, det måst vare ett omänskligt eller skall jag tyvärr säga ett mänskligt sätt att hantera naturen – en skogsbrand hade varit naturligare. Simma lugnt // Thorsten

 4. Själv ser jag nog lite ödesmättad undergångsstämning, döda träd och hur vi behandlar vår natur. En lite samhällskritisk bild.
  /Per

 5. Bra och intressant inlägg. Jag upplever att det är din text och dina frågor som gör bilden. Utan dessa hade jag nog inte fastnat för bilden. (Måste nog börja sätt mer text till mina egna inser jag nu) Den första känslan jag får är vemod. När jag sedan tittat ett tag ljusnar intrycket och hoppet smyger sig in. Jag har roat mig med att hålla för handen över trädet längst till vänster och då förstärks känslan av ljus, tvåsamhet och ett strävan uppåt och framåt. Spännande bild och intressant inlägg!

 6. Jag ser döda livsformer i ett skede av nedbrytning, men jag misstänker att bilden är taget på ett kalhygge och då blir den ett svidande monument över dagens skogsbruk. Den väcker många frågor och känslor – håller med övriga kommentanter att den är väldigt intressant!

  Mvh, Jörgen

 7. jag kikade först på himlen där bakom….sen kröp jag närmare och såg mer, såg trappsteg dit upp….det är bara på ett ställe man inte kan klättra upp…

  /M

 8. Jag ser ljust på detta, jag ser ett bevis på något som kommer starta något, det här kan vara början för att få slut på slutet. Individerna kanske stod upp till kamp huvudsaken är att dom kämpade för det dom trodde på! Världen är i gungning men jag ser även ljust på den världen kommer igen om vi tillsammans kämpar på.
  Morgan

 9. Alla kommentarer till detta inlägg gläder mig otroligt mycket! Det är just alla era skiftande intryck som är så spännande att få ta del av.
  Självklart är detta en bild med ett ganska stort mått av utrymme för egna tolkningar. Hade dessa tallstammar varit de enda resterna efter ännu en skövlad naturskog i ett område där skogsmaskiner tidigare aldrig nått hade man lätt fått en tår i ögonvrån. Fortfarande kunde det ha varit en början på ett nytt kapitel, men det definitiva slutet för en tidigare långvarig epok hade det ju ofrånkomligen varit. Nu råkar just denna bild vara tagen på ett hygge efter avverkning av vad jag har svårt att kalla skog. Man har av naturvårdshänsyn sparat delar av den döda ved som nu ändå fanns i området. Det ju tyvärr så att huvuddelen av det som vi svenskar kallar skog i själva verket är en kraftigt modifierad variant av begreppet. Trädodlingar vore ju i många fall en lämpligare benämning. Nu fick jag en tår i ögonvrån ändå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s