Födda till orginal

Dagens citat i morgontidningen kan jag inte låta bli att delge er:

Födda till orginal, hur kommer det sig att vi dör som kopior?” (Edward Young)

Man ju verkligen låta tanken kretsa kring denna frågeställning en stund. För det första tycker jag att man som förälder bara kan skriva under på att det nyfödda barnet verkligen är just ett orginal redan från början. Det är riktigt fascinerande hur mycket av unik personlig prägel som redan finns inbyggt i oss när vi för första gången ser dagens ljus. Sedan kommer naturligtvis mycket av livet att handla om att lära oss att anpassa sig till omgivningen och till gällande regler och normer. Här får vi helt olika skolning beroende på var och i vilket sammanhang vi växer upp. En naturvetenskaplig analys gör kanske gällande att det ur ett evolutionärt perspektiv handlar om att individen tar till sig av människokollektivets samlade erfarenheter för att det är denna strategi som i förlängningen också bäst gagnar möjligheterna att sprida just sina gener vidare. Det är den unika förmågan att vidarebefodra ny kunskap mellan generationer som i många avseenden skiljer oss från de flesta andra djur. Det är väl också precis detta, tillsammans med vårt grundläggande flockbeteende, som är anledningen till att vi som individer har en sådan förmåga att anpassa oss efter vår närmaste omgivning. Att sticka ut, att avvika är en högst osäker taktik som till och med skulle kunna vara livsfarlig eftersom vi då vi riskerar att bli stående ensamma, vilket alltid kräver så mycket mer av oss. Därför finns det ett inbyggt behov hos oss att vinna andras gillande och att smälta in och accepteras av det som vi betraktar som vår grupp eller vår flock – eller kanske då att bli lite av kopior på bekostnad av vår orginalitet.

Det är ju tur att detta gäller alla människor utom oss fotografer. Vi gör ju nämligen inget annat än utvecklar vår personliga särart… Hehe…

Kajor – lika som svarta vinbär. Högsby, Småland, den 21 mars 2006.

10 reaktioner till “Födda till orginal

 1. Intressanta tankar….det är alltid lätt att följa med strömmen, men det är bara i motvind som draken lyfter sägs det ju… 😉

  Mvh, Jörgen

 2. Hmmm !! Men om flockens värdering är att man ska sticka ut så blir det ju det beteendet man måste ha om man ska bli accepterad. Det gäller att hitta en flock som passar ihop med ens stil. Var hittar man snuttepuffligan ??

 3. Utmärkt text och utmärkt bild. Jäkligt bra blogg överhuvud taget. Jag länkar nu (äntligen) till dig, förlåt mitt sena agerande att hjälpa till att sprida dina intressanta budskap :).

  //Tomas

 4. det är inte lätt det där med original och kopior, olikheter osv…tänker på hur det är syskon emellan, hur olika dom ofta blir…det är som att dom utvecklar en olikhet just för att inte vara precis som sin syster eller bror..alla vill vi ju vara unika på något sätt, för någon annan eller kanske bara för oss själv….å hur det nu än är, kopia eller original så är ju alla ändå unika….på sitt sätt.

  Tänkvärda rader var det i alla fall…

  /mona

 5. Kul text som vanligt Tomas, detta är vad som på fackspråk kallas ESS (evolutionary stable strategies) dvs vår beteende-strategi kommer alltid att vara beroende av vad andra gör i samma situation …..
  PS Fin bild oxså ! CU Thorsten (back in cyberspace)

 6. Intressanta tankar, som vanligt! Och jag gillar kajorna också!

  Kristian Zarhtmann (1843-1917 sa: Vi föds som original men dör som kopior. Men Edward var nog först med det uttrycket då han ju föddes 1683…

  //M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s