I natt jag drömde…

Ofta består mina drömmar bara av lösryckta fragment eller av så många olika sammanvävda delar att de ibland börjar närma sig psykedelia. Men i natt vaknade jag mitt i en dröm som jag bara måste försöka återge.

Jag var på plats när en för många av oss känd norrman hade samlat till vad man skulle kunna kalla fotosafari. Ett helt gäng förväntansfulla naturfotografer fick förmånen att följa med på viltskådning i ett för mig okänt landskap. Vi vandrade ledigt samtalande längs en grusväg som löpte genom ett varierat skogslandskap. Vädret var fint och alla stortrivdes när vi så småningom kom fram till ett ställe där en öppen åker tog vid på höger hand. När vi kom fram till vad som nästan såg ut att vara en fasadkuliss – en ensam uthusvägg full med öppna fönstergluggar – började någon hyscha och peka ut mot åkrarna. Där, genom fönstren, mötte min syn något jag aldrig sett förut. Fälten var alldeles fyllda med vilt. Älgar, kronhjortar, rådjur beblandade sig med vildsvin och harar. Men förutom att de var så många var det också annat som gjorde att man baxnade. Älgarna sprang som besatta fram och tillbaka framför fönstrena och snart gjorde hjortarna likadant. De enda jag tyckte mig känna igen var vildsvinsflocken som långsamt drog sig bort mot skogskanten i samlad trupp. Men älgarna – snart sprang de också bakom ryggen på oss och varvade fasaden varv på varv. Jag gjorde mina tafatta försök att fånga djuren på bild, men situationen var så absurt frustrerande att jag inte fick ordning på min utrustning. Jag ville få lite skarpa bilder men använde för lång slutartid och kunde inte förmå mig till att ändra inställningarna. Snett bakom min rygg stod norrmannen lugnt med sin lilla kamera och smattrade på. Att hans bilder blev mer än OK förstod jag av hans belåtna leende. Som om inte denna störning var nog kom det nu också ett gäng mörka hundar inspringande mellan benen på oss fotografer. De flesta gjorde ingen antydan till att göra annat än att bara göra oss fotografer förvirrade innan en av de större hundarna gav sig på min högra hand. Den ryckte och slet men jag brydde mig inte så mycket annat än att jag kände att detta gör ju inte precis mitt fotografernade lättare. Så höll det på en stund innan alla djur som genom ett trollslag plötsligt givit sig av. Kvar stod ett gäng skärrade fotografer som inte riktigt visste vad vi hade upplevt och vad vi skulle tro. Jag vände mig till en kille som jag kände lite grand sedan tidigare och han menade att det häftigaste ändå var vargarna. Va, vilka vargar? Var det vargar här också, utbrast jag bestört. Hur kunde jag missa dem? Han tittade lite konstigt på mig som om jag inte riktigt var vid mina sinnens fulla bruk. Men, sade han, dom sprang ju här mellan benen på oss. Det som nu grämde mig mest var inte min sarjade högerhand eller att jag inte lyckats få några bilder vid detta makalösa tillfälle, utan det var att jag med vargar alldeles runt omkring mig inte ens hade känt igen dem!

Senare samma dag efter denna min dröm skriver Terje Hellesø dessa härliga rader om hans förhållande till våra vilda vänner. Vad säger ni om det?

Fönsterskådning. Bilden är från den 16 juni 2007.

16 reaktioner till “I natt jag drömde…

 1. Jag försöker förstå vad det är jag läser men meningen undflyr mig. Jag försöker förstå vad det är jag ser men lyckas ej. Det är en genialisk bild och jag förstår inte hur du har gjort.Det är kanske min tur att drömma mardrömmar nu. 🙂

 2. Läckert beskriven dröm som ger mig associationer – säkerligen inte de samma som dina egna drömtolkningar 😉 men som ändå på ett märkligt sätt stämmer in. Strange!

 3. Tänk att du får vara på fotosafari i dina drömmar- det vore ju det optimala, att få fotografera både i vaket och sovande tillstånd! Roliga drömmar! Vad Freud skulle sagt om din relation till norrmannen låter jag andra bedömma 🙂

  Och härlig, tankeväckande bild!

 4. Tack ska ni ha för goa kommentarer.
  När man fått tänka efter ens stund kan det bli ganska uppenbart var uppslagen till diverse skruvade drömmar kan komma ifrån. Det är ofta så att senare tids intryck blandas samman när hjärnan håller på med sin nattliga defragmentering. Fönsterassociationen i min dröm liksom det myckna viltet tror jag nu alldeles säkert kom sig av helgens fågelbordsräkning där 19 nervösa pilfinkar tillsammans med 12 samtidiga gulsparvar och lite mer därtill uppenbarligen var i mesta laget för mig att hålla ordning på.

 5. Vilken fantastisk dröm! Drömtydning kan jag inget om men jag tror som du att sådant som påverkar en mycket som vargdebatt, alla fina rådjurs- älg- och vildsvinsbilder i olika bloggar och kanske fågelbordsräkningen kan spela en roll. Bilden illusterar det hela så fint med fönstret och vad som är dröm och verklighet.

  Har själv fått ihop ”bara” tio arter vid vår matning i helgen. Pilfink toppar med åtta ex. samtidigt. Inget bra år vid vår matning i år tyvärr.

  /Anna

  1. Jag nöjde mig med att bevaka fågelmatningen över helgen eftersom det är så jag har gjort tidigare år även om man har utsträckt räkningsperioden fram till och med fredag.
   Årets reultat blev som följer: pilfink 19, gulsparv 12, blåmes 2, bergfink 2, grönfink 2, entita 2, koltrast 1, stenknäck 1, talgoxe 1 och skata 1. Mycket färre mesar och koltrastar än vad jag brukar ha…

 6. Vilken dröm. De kan onekligen förvåna en. Ska börja skriva upp mina, blir nog en spännande bok 🙂 Håller med kören om bilden.

  /Niklas

 7. Riktigt kul med dessa ”drömbilder” … det låter ju som du var riktigt invoverad i dittt fotograferande ;-)))) … det är nog bäst att jag inte berättar vad som försegår i mitt frustrerade huvud ….. Bilden är tankeväckande o spännande ! Ha de´ Thorsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s