Dödsdansen

För någon vecka sedan tog jag en sväng för att kika lite på smådoppingarna som alltid håller till inne i stan under järnvägsbron där strömmarna gör att det fortfarande finns lite öppet vatten. Ganska omgående lägger jag märke till en gräsandshona som beter sig underligt ute på isen. Oftast ligger hon ned på isen och vajar långsamt fram och tillbaka på huvudet. Men ibland gör hon tafatta försök att resa sig upp, ramlar framstupa med näbben mot isen, flaxar med vingarna och lyckas faktiskt lyfta en meter innan hon kantrar och faller ned på rygg. Emellanåt kastar hon huvud bakåt i kramper precis som en spelande kniphane. Det är ju känt att fåglar kan drabbas av infektioner eller bristsymptom som slår på nervsystemet med kramper eller förlamningar som följd. Antagligen kan en hård vinter med födobrist förvärra situationen. För denna fågel är uppenbarligen slutet nära.

—————

Bilden blev mitt första val i Terje Hellesøs utmaning ”Veckans bild”.

12 reaktioner till “Dödsdansen

 1. Detta har jag aldrig upplevt, jag har bara sett fåglar som på något sett förlorat hållningen eller tonus i vingarna när de har varit sjuka. En stark bild är det.

 2. En bra bild med en sorglig berättelse.. Naturen är hård och alla ska vi dö på ett eller annat sätt… Det är lika tråkigt varje gång men ändå en sak man måste lära sig acceptera.. Du kontaktade inte jägarna eller något liknande som kunde göra slut på lidandet ?

  mvh // Johannes

 3. Stark bild – men den berör mig för mycket. Fixar inte att se sådant… Även om bilden är bra. När det gäller djur så är jag alldeles för blödig.

  Trevlig helg!!!

  /Mats

 4. En bild och berättelse som berör! Det är inte alltid som naturen är bara vacker och ibland önskar man att man kunde göra något. Var med om något liknande på Getterön för ett tag sedan. En av vintern försvagad gravand blev tagen av en havsörn som satte sig och plockade fjädrar och åt av anden medan den fortfarande levde.

  /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s