Soljägaren

Vi har ett ställe några kilometer hemifrån som vi ofta återvänder till. Området består av en ek- och hasseldominerad beteshage fylld med flyttblock. På våren lockar sipporna, såväl de blå-, vita som de backiga. Dessutom flyter Ljungbyån med sina förgreningar och kvillar genom markerna. På motsatt sida löper en flack åsbildning som genom åren sargats av grusuttag, men den sanddominerade jordmånen ger livsutrymme för den värmeälskande sandödlan. Med lite tur hittar man dem innan de kvickt kilar undan i något halvhögt gräs. Jag har upptäckt att de trots allt är ganska så nyfikna små varelser, för väntar man bara en kort stund efter att man skrämt undan dem så kikar det snart fram ett litet undrande huvud under någon stock eller sten.

Denna vår för tre år sedan hade en gröntonad hanne tagit utrymmet under ett tudelat stenblock i besittning. Varje gång man kom förbi så fanns han på nästan samma ställe. Under blocket letade sig alltid någon värmande solstråle in och precis i denna öppning kunde sandödlan ligga stilla långa stunder och värma sig och nicka till en smula. En fotograf som låg på mage strax utanför var uppenbarligen inget bekymmer så länge han nu inte skymde solen vill säga. Så kom denna bild och många andra att bli till.

Nu händer det ibland att man kommer hem med en bild som förvånar även fotografen. Det som gör denna bild så speciell för mig är naturligtvis den illusion den skapar – bara man tittar på den på lite håll…

Soljägaren
Sandödla (Lacerta agilis) vid Krankelösa, Småland, den 15 april 2007.

Annonser

13 thoughts on “Soljägaren

  1. Asiatisk lejonhona var det första jag tänkte när jag såg bilden i tumnagelstorlek på min iphone. Om det var den avsedda illusionen eller inte vet inte jag, men den fungerade för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s