I valet och kvalet

Vi befinner oss i en värld där vissa vill hålla fast vid allt gammalt och andra vill slänga allt detta på skräphögen. I mitten kan man sitta och fundera på om vi inte borde sträva mot någon sorts välbehövlig form av balans i våra liv. För lika mycket som vi behöver en sund form av ifrågasättande av gamla sanningar och dogmer, lika mycket har vi ett behov av en kontrasterande förmåga att koppla våra handlingar till vår personliga och mänskliga historia. Var stod mänskligheten om aldrig någon vågat trampa upp nya stigar? Och var befann vi oss om aldrig någon stått och hållit emot?

Det som är så spännande är att balansen mellan framåt- och bakåtsträvare säkert kan ha sin biologiska förklaring eftersom vi kan hitta exempel på samma spridda typer av beteenden hos djuren. Ta flyttfåglarna där det till exempel nära nog alltid finns en spridning i risktagande när det kommer till tidpunkten för flytten. Några individer tar på våren chansen att flytta till sina häckningskvarter så snart det bara går, med risken att bli drabbade av vädermässiga bakslag, bara för att vara säkra på att få vara först på plats. Andra är mer försiktiga och väntar till väderläget är mer stabilt, men riskerar då i stället att komma till redan fullbefolkade revir. Vem som gynnas bäst går inte att säga i förväg, utan det vet man först när häckningssäsongen är över.

Ha detta med dig i bakhuvudet innan du svänger i nästa vägskäl. Tänk också noga på att vägen är lång – betydligt längre än du kan överblicka – och det vore väl trevligt om det skulle finnas en framtid för oss även bortom nästa krön. Sakta därför ner på tempot, ta en stillsam funderare på vad du tycker är väsentligt här i livet, så ökar också möjligheten att framtiden blir just en möjlighet!

Annonser

10 thoughts on “I valet och kvalet

 1. Intressant text. Inte alltid lätt att veta vart vägarna går och hur de går innan man väljer. Eller om det ens finns några vägar. Men visst gör en lägre hastighet det hela säkrare.
  /Birgitta

 2. vet inte om du såg det på tv, men jag såg ett program där dom skämtade om allt möjligt och och omöjligt men speciellt om detta med val och valfrihet….man kan bli valfrihetsberoende…alla dessa val vi måste göra..vi ska välja elbolag,politiskt parti, kanaler på tv, kläder, grannar…listan kan göras oändligt lång..är det konstigt att folk mår dåligt egentligen…..fram för mindre valfrihet..för dom som inte orkar välja själv…;-)..eller….typ….kanske man borde söka hjälp för sitt beroende!

  Tänkvärt inlägg…som ofta ju.

  /Mona

 3. Tack Tomas (igen)!

  Jag tycker så mycket om dina texter och bilder, och i kombination är de super. Gott att läsa och landa i efter en rejält stressig dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s