Räddningen för jordens arter?

Jag refererade häromdagen till WWF:s Living Planet Report 2010 – den ledande kartläggningen av planetens tillstånd. Som vi alla vet så är vi långt från att nå våra mål om att hejda förlusten av biologisk mångfald på denna vår jord och mycket, för att inte säga allt, beror på våra mänskliga resursutnyttjanden. På många håll är vi helt enkelt för många och på andra håll (läs hos oss) lever vi konstant över våra gemensamma tillgångar. Vårt sätt att leva – äta, resa och konsumera – må ha en positiv inverkan på våra kortsiktiga ekonomiska kalkyler och tillväxtbarometrar, men gräver allt djupare sår i planeten, om än inte bara hemma hos oss i vår relativt friska och sköna nord så åtminstone därifrån vi hämtar våra produkter. Jag menar – hur många vet eller vill veta att den rent vita och näringsriktiga, men konventionellt framtagna svenska mjölken inte bara ger starka ben och öppna svenska landskap, utan också orsakat skövlade Sydamerikanska regnskogar på grund av de sojaplantager som anlagts för att täcka våra kossors behov av proteinrikt kraftfoder? Den snabba ökningen av sojaodlingar i Sydamerika innebär dessutom, enligt Miljöförbundet Jordens Vänner, att ursprungsfolk och småbönder fördrivs från sina marker och att hälso- och miljöfarliga bekämpningsmedel förstör vattendrag och ökar fallen av cancer och förgiftning hos plantagearbetarna.

På högsta FN-nivå är visserligen frågan om vår biologiska mångfald högaktuell. Flera medier (bl.a. DN) rapporterar i dagarna om det kommande möte i Nagoya i Japan 18–29 oktober som sker inom ramen för FN:s mångfaldskonvention. En ny räddningsplan för jordens ekosystem och arter är målet på agendan. Dessutom ingår ett system med indikatorer som visar om man går framåt eller bakåt i räddningsarbetet. Man har tagit lärdom av tidigare mål som lades fast redan 1992, men där just denna sistnämnda bit saknades.

Man kan vara positiv eller negativt inställd till hur stora möjligheter det egentligen finns att rädda fungerande ekosystem med dess arter på vår jord. Ekosystem och arter som vi alla i mer eller mindre hög grad är beroende av. Om inte annat som livförsäkring i vår föränderliga tid. Att värlens ledare har frågan uppe på sin dagordning måste i alla fall ses som hoppfullt. Man må ha sina funderingar kring möjligheterna till praktiska resultat, men alternativet att problemen helt sopades under mattan är ju bara så mycket sämre.

Nu är det helt enkelt upp till allas vår medvetna eller omedvetna dumhet! Och vilken är värst?

Ugglans öga
Kattuggla (Strix aluco), Öland, den 25 april 2009

7 reaktioner till “Räddningen för jordens arter?

 1. Tyvärr känns det som om Sverige har halkat efter de senaste åren med minskade anslag, vargjakt (vars kostnader dessutom togs från de redan minskade anslagen om jag fattade allt rätt…) o.s.v. Jag undrar hur man kan få ansvariga att börja jobba framåt igen?

  /Anna

 2. Tack för ett tänkvärt inlägg!

  Ett sätt, Anna, är att själv engagera sig politiskt. Jag bestämde mig själv för att gå den vägen efter senaste valet. Och naturligtvis genom att vara en upplyst perfekt konsument. Det senaste är förstås oerhört svårt och tidskrävande och det känns ibland som att allt är fel att äta och göra. Och så tröttnar man ur och skiter i allt. Allra helst när det ibland känns som att det bara är man själv som bryr sig. Det sista avhjälps också av att engagera sig politiskt, då märker man att det finns andra människor också som bryr sig. Även om det politiska systemet är trögt.

 3. Bra inlägg. Ett tema med stor komplexitet, tyvärr.

  Man kan ju göra små saker i vardagen. Hur mycket det hjälper vet jag inte. Kanske mest som att få ett bättre samvete? Nä, alla bäckar gör något i slutändan.

 4. Helt klart är ju den medvetna dumheten värst, för med den brukar det alltid följa felaktiga och fullständigt horribla argument!!! Den omedvetna är oftast lätt botad.

  🙂 Lasse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s