ÅRETS FOTOGRAF hos Terje Hellesø

Under 2010 har naturfotografen Terje Hellesø haft en veckotävling – Veckans bild – öppen för alla fotografer, med mästaren själv som enväldig domare. I dag fick jag det glädjande beskedet att jag lyckats ta hem titeln Årets naturfotograf som den som kammat hem flest sammanlagda poäng under året. Kul är bara förnamnet…!

Jag måste erkänna att jag nog i grund och botten alltid haft svårt för detta med fototävlingar. För lika inspirerande som det kan vara att lyckas, lika smärtsamt kan det ju kännas när ens egna personliga favoriter inte går hem hos andra. Sedan har mina tidigare tafatta försök i ärlighetens namn inte heller gått särskilt bra – många gånger har jag nog funderat lite för mycket på vilka bilder som skulle kunna fungera i tävlingssammanhang i stället för att lyfta fram de bilder som jag själv personligen känner mig särskilt nöjd med och som kanske också i viss mån bättre speglar mig själv som fotograf. Har alltså i detta fall försökt att hålla mig till den senare linjen, även om jag också har försökt att sprida på de typer av bilder (motiv-, teknik- och formmässigt) som jag valt att delta med. Dels som ett sätt att testa vad som kan uppskattas av andra och dels för att visa på någon form av bredd i mitt eget naturfotograferande. Så har jag valt att göra för min egen skull.

Här ovan ser ni samtliga de fotografier som undertecknad deltagit med under året. Glädjande nog för mig har utfallet alltså varit över förväntan med vinst fem gånger, och 18 bilder som bubblare. Den främsta förtjänsten med de bilder som jag lyckats få till vinnare är som jag ser det den mycket personliga och djuplodande bildanalys som Terje har bifogat varje Veckans bild. Den som någon gång varit med om att få en av sina bilder analyserade av någon som är välinitierad vet hur givande detta kan vara för den egna personliga fotografiska utvecklingen – och detta alldeles oavsett om man nu tycker man kan hålla med om det som läggs fram eller inte. Tack Terje för att du bjudit på detta!

Nu hoppas jag att så många som möjligt tar och röstar fram den av samtliga vinnarbilder som ni tycker allra mest om. Det ska nämligen utses en Årets bild också. Var snälla och titta igenom alla bilder innan ni tar och bestämmer er, även om jag i rent servicesyfte naturligtvis bifogar dessa länkar till mina små deltagande bilder (med Terjes analyser)…

”Föränderligt landskap”
”Fast i ett ekorrhjul”
”Pica pica pica”
”Längtan ut”
”Donald was here”

Varma fotohälsningar till er alla och hoppas att 2011 blir ett riktigt bra år för er och ert fotograferande, för naturfotografin i stort och inte minst för den natur som vi tycker så mycket om att älska!
Tomas Järnetun

18 reaktioner till “ÅRETS FOTOGRAF hos Terje Hellesø

 1. Det är bara att gratulera Tomas! Du har gjort en formidabel insats tycker jag! Dina bilder är alltid såna som fastnar på näthinnan, och som har ett litet extra budskap med en knorr! Sånt gillar jag!

  Själv lyckas jag aldrig hitta den där humoristiska knorren, utan det blir mer melankoli, och det slår aldrig i någon tävling. Jag lutar nog åt att det är svårt att tävla med bilder, men du har lyckats! Stort grattis!

  Ett gott slut, och ett riktigt gott nytt foto-år!

  🙂 Lasse

 2. Vad kul Tomas, Stort Grattis till utmärkelsen!!
  Ska bli spännande att följa ditt nya foto-år – Grattis än en gång.

  Mvh, Jörgen

 3. GRATTIS Tomas 🙂 🙂
  – men du vet väl att det är tvåorna som blir något 😉
  I vilket fall i Idol. Fniss.

  Ha en riktigt bra helg. Och gott nytt år om vi inte hörs innan.

  /Mats

 4. Stort GRATTIS Tomas! Mycket välförtjänt. Det har varit ett sant nöje att se dina bilder både i Terjes blogg och här på din egen blogg. Du har en imponerande bredd och kvalitet på dina bilder.
  Jag önskar dig ett Gott Nytt Fotoår!
  Mvh
  Jukka

 5. Har nu landat i Kalmar igen efter en mellanhelgstur upp till Södermanland. Mentalt har jag dock långt ifrån landat – undrar just hur länge det kommer att dröja…

  Jag vill tacka så jättemycket för alla gratulationer och lyckönskningar som jag fått här eller på annat sätt. Jag uppskattar det verkligen ska ni veta.

  /Tomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s