The return of the stickleback-hunter

För den engelskspråkligt bevandrade kom så förklaringen till rubriken i denna sista bild. Spiggjägarens återkomst med andra ord. Fast annars kallar vi dem svarthakedopping (Podiceps auritus) eller Slavonian Grebe på engelska och Horned Grebe på amerikanska.

I går fick jag se att de små polarna återvänt till samma vatten i centrala Kalmar som förra året. Vårvinterns besök av smådoppingar har nu alltså kompletterats med svarthakedopping och även skäggdoppingparet har hittat tillbaka. Men det är nog de svarthakade som är lättast att komma nära in på livet av dessa tre.

Svarthakedoppingen och gråhakedoppingen är för övrigt utsedda av Sveriges Ornitologiska förening som 2011 års riksinventeringsarter.
”SOF inventerar årligen vissa fågelarter. Svarthakedoppingen misstänks ha en vikande trend medan fallet är det motsatta för gråhakedoppingen. Därför är årets inventering väldigt intressant. Mer systematiskt inventerar regionalföreningarna sina respektive områden medan det givetvis är värdefullt att alla observationer av arterna rapporteras till Svalan.”

Samtliga bilder är från Kalmar, Småland, den 14 april 2011

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s