Kontraster

knipa (Bucephala clangula), Common Goldeneye
Knipa i issörja och sjörök
Bläsinge hamn, Öland, den 5 januari 2024


Knipan är fascinerande. Den vackra lilla dykanden rör sig mellan kontraster. Håll med om att det är viss skillnad mellan sommarens häckningsmiljöer i skydd av den lugna skogen och vinterns övervintringsmiljöer i öppna, vindpinade och bistra havsmiljöer. Där vi ser dem nu – så länge havet fortfarande ligger öppet.

Knipan föredrar att häcka i ett hålträd eller en holk i lugna och skyddade skogsmiljöer nära gölar, sjöar eller vattendrag där den har tillgång till rikligt med föda, som insekter, snäckor, maskar och frön. Men när häckningssäsongen är över flyttar knipan till kusten eller till öppna havsområden. Där övervintrar den i stora flockar med andra knipor eller blandade andarter. Knipan har nu anpassat sig till den salta och kalla miljön genom att öka sin isolering och ändra sin diet till främst fisk, kräftdjur och blötdjur som den dyker efter i havsvattnet.

2 kommentarer på “Kontraster

Add yours

  1. visst är det fashinerande? i somras hade vi förmånen att få stifta bekantskap med en åkervindesvärmare och jag blev helt fashinerad över att hon (det var med största sannolikhet en hona) hade flugit från södra europa, kanske tom norra afrika för att stanna till hos oss för att sedan fortsätta sin färd mot island?!? helt fantastiskt!

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑