Blåsippor i ostädad miljö

20090404-_tja6562

Dags att ventilera lite självinsikt.

Jag är dålig på att städa. Det stämmer på många plan och det stämmer också i mitt fotograferande. Det är väldigt ofta som jag kommer hem med bilder som jag skulle varit riktig nöjd med, om jag bara hade städat bildytan lite bättre. Ja, alltså inte nödvändigtvis rent fysiskt plockat bort störande strån och annat som kommit i vägen för mitt motiv, utan kanske gjort en kompositionsmässig städning där jag valt en annan vinkel eller ett annat utsnitt. Ofta handlar det om att jag inte ser dessa detaljer i mitt arbete med kameran. Det är först i hemmet lugna vrå när jag granskar bilderna som jag hittar saker att förbättra. Gissar att det handlar om ett behov av att träna ögat, lika mycket som att dra ner på tempot under själva fotandet. Man kommer ju trots allt hellre hem med en lyckad bild än tio halvlyckade.

Blåsipporna fångade jag igår i Vickleby på Öland. Jag har beskurit bilden i efterhand, dels för att passa bloggen bättre och dels för att plocka bort ett par kvistar som bevis på vad jag precis skrev. Klicka på bilden för hela utsnittet och kom hemskt gärna med era synpunkter på hur ni upplever bakgrunden.

5 reaktioner till “Blåsippor i ostädad miljö

 1. Får ju säga att, även om det nu är lite ”ostädat” så har du lyckats skapa en väldigt fin stämning i bilden. Även den obeskurna varienten gillar jag. Lite drömsk stämning som nog skulle tåla lite underexponering kanske.
  /Micke

 2. Personligen så tycker jag väldigt mycket om bakgrunder som här, i din bild. Det gör bilderna mer levande på något vis. Sen håller jag med dig om att man önskar att man hade ”städat” lite mer, ibland.
  Det är svårt att upptäcka allt som stör i kompositionen ute på fältet.
  Och jag gillar den obeskurna bilden också, den är fantastisk vacker i mina ögon.
  Hälsningar Ulla

 3. Bakgrunden tycker jag är bra. I den obeskurna varianten upplever jag eventuellt en obalans med den stora tomma ytan till höger och pinnarna till vänster. Jag skriver dock eventuellt, eftersom jag inte är säker på om denna obalans är störande.

  Överlag gillar jag denna typ av rörig bakgrund. Jag håller även med dig om att man ofta i efterhand inser hur det borde ha varit!

  Nic

 4. Fint, man kan ju säga att du gjort 2 bilder av 1 jag gillar faktiskt båda varianterna. Blåsippor är underbara blommor precis som din bild är. -Fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s