Ett fruset ögonblick

20090404-_tja6469

I lördags morse vandrade jag längs stranden vid Sandbergen, mellan Färjestaden och Mörbylånga på västra Ölandskusten. En och annan ejderflock drog mot norr genom det lugna Kalmarsund. Det var inga stora mängder men det kanske rörde sig om något tusental på ett par timmar. Likafullt en härlig känsla att känna ejdrarnas vårlust smitta av sig. Gravänderna for omkring i några par och förgyllde min tillvaro med sin blotta närvaro och sin vackra uppenbarelse i det klara morgonljuset. Ute från sundet hördes alfåglarna ligga och utbringa sin så typiska vårsång. ”A a-aulí, a a-aulí”.

Jag stod också länge och kikade på en svanfamilj. De två föräldrarna och deras tre fjolårsungar höll sig tätt samman för att ömsom leta mat och ömsom vila. Ja, hanen fick inte så mycket vila. Han hade fullt upp att hålla koll på de två andra paren 50 meter i vardera riktningen, som ständigt hade förmågan att komma för nära. Ibland räckte det med en stöddig uppsyn och uppställda vingar. Ibland kröp han ihop liksom för att signalera vredesmod. Ibland, som på bilden ovan, blev det till små korta utfall mot de inkräktande hannarna. Den enda han inte brydde sig om var undertecknad. Men det är klart – vem orkar bry sig om en figur som ömsom står med blicken stadigt fäst mot överflygande fågelflockar och ömsom ligger på alla fyra med ögon stirrande på strandbrinkens nyss utslagna tussilagor? Han visste nog vad han gjorde…!

2 reaktioner till “Ett fruset ögonblick

  1. Låter som en fin promenad, ejder har jag aldrig sett så när du säger att det inte var så många av dom utan ”bara” något tusental blir man ju smått avundsjuk 😀

    Svanar är intressanta fåglar, sångsvanen är min favorit men det är inte tråkigt att se när knölsvanarna startar i vattnet heller. Det låter ju som ett herrkules drar igång ju, vilka ljud..

    Härlig bild du fick till, har ofta svårt med knölsvanar på bild men här fick du till det..

    mvh // Johannes

  2. En bild som jag gillar direkt! Klyshiga bilder på svanar får mig att gäspa. Men den här är riktigt bra!

    //M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s